Διεθνής επικαιρότητα

Επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε βόρεια και νότια Γάζα – Κίνδυνος λιμού λέει ο ΟΗΕ

Τερματισμό της «εντατικής» φάσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ανήγγειλε το Ισραήλ διά στόματος του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, την ώρα που δυνάμεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους και στο βορρά εντοπίζοντας όπως αναφέρουν εκτοξευτήρες ρουκετών. 

«Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, αυτή η φάση έφθασε στο τέλος της. Στο νότιο, θα φθάσουμε εκεί και θα τερματιστεί σύντομα», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στο επίκεντρο των εχθροπραξιών τις τελευταίες εβδομάδες, όπου —κατ’ αυτόν— βρίσκεται «το κεφάλι του φιδιού», όπως χαρακτήρισε την ηγεσία του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

«Οι εχθροί μας όπως και οι φίλοι μας παρακολουθούν τον πόλεμο στη Γάζα, μας παρατηρούν. Το μέλλον του κράτους του Ισραήλ (…) εξαρτάται από την έκβαση αυτού του πολέμου», επέμεινε ο υπουργός. Η κυβέρνηση πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε νωρίτερα συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2024, προσθέτοντας δαπάνες σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί το κόστος της σύρραξης.

«Κίνδυνος λιμού»

Την ίδια στιγμή καμπανάκι κινδύνου κρούει για μία ακόμη φορά ο ΟΗΕ λέγοντας ότι η πείνα έχει φτάσει στη Γάζα και ότι η πλειοψηφία των 400.000 πολιτών της Γάζας πεινούν και δεν κινδυνεύουν από πείνα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η UNICEF, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησαν και για «θανατηφόρες ασθένειες και επιδημίες», εν μέσω χειμερινού ψύχους.

«Τα παιδιά είναι συνέχεια άρρωστα. Δεν σταματούν να βήχουν και να είναι συναχωμένα, τα ρούχα τους δεν είναι αρκετά χοντρά για να τα κρατούν ζεστά», εξηγούσε χθες η Ραΐντα Αουάντ, ο σύζυγος της οποίας, ο Νάμπιλ, άναψε φωτιά με ξύλα και πλαστικά μπροστά στο πρόχειρο κατάλυμά τους στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, από την πλευρά του απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», απαραίτητη όπως το βλέπει να για διασφαλιστεί η διανομή βοήθειας και να «διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων».

«Συνεχίζουμε να ζητάμε ταχεία, ασφαλή, ανεμπόδιστη, ευρεία και συνεχή πρόσβαση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Τύπο, υπογραμμίζοντας πως «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 24.100 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 60.000 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού του μικρού θυλάκου με περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους, που ζουν πλέον στερούμενοι τα πάντα, με τη μεγάλη πλειονότητά τους να έχει εκτοπιστεί εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών και των μαχών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button