ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Κόντρες και ειδήσεις… στο debate των υποψήφιων Περιφερειαρχών Κρήτης – Αθωράκιστος ο νέος ΒΟΑΚ, οι προσφυγές στο ΣτΕ και η κλιματική αλλαγή (vid)

Τι απάντησαν σε καίριες ερωτήσεις για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού, τα φράγματα και τη διαχείριση των υδάτων, τον νέο ΒΟΑΚ, το τρένο στην Κρήτη, την κλιματική αλλαγή και άλλα σημαντικά ζητήματα για το νησί οι τέσσερις υποψήφιοι Περιφερειάρχες Κρήτης

Το ενδιαφέρον των τηλεθεατών κέντρισε το τηλεοπτικό debate των υποψήφιων Περιφερειαρχών Κρήτης με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων στην εκπομπή Ελεύθερο Σημείο με τον Λευτέρη Συμβουλακη που μεταδόθηκε ζωντανά το βράδυ της Πέμπτης 5 Οκτωβρίου από την Κρήτη TV.

Στην τηλεοπτική συζήτηση που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες  συμμετείχε ο Σταύρος Αρναουτάκης επικεφαλής της παράταξης «Η Κρήτη μας, συνεχίζουμε», ο Σπύρος Δανέλλης επικεφαλής της παράταξης «Η Κρήτη μας αλλιώς», ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλέκος Μαρινάκης και ο Νίκος Ζαμπουλάκης επικεφαλής της παράταξης Ανυπόταχτη Κρήτη. 

Οι τέσσερις υποψήφιοι Περιφερειάρχες κλήθηκαν να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων σχετικά με :

-τη στήριξη των κομμάτων στα πρόσωπά τους
-τη Διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης
-την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων
-την κλιματική αλλαγή και την θωράκιση της Κρήτης
-την πολιτική προστασία σε φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς)
-τον ΒΟΑΚ, το νέο και το παλαιό αεροδρόμιο
-τα φράγματα και τη διαχείριση των υδάτων
– την κοινωνική πολιτική και συνοχή της Κρήτης σε περίοδο που οι δείκτες δείχνουν φτωχοποίηση 

Υπήρξε ένθεν κακείθεν κριτική για τις υποψηφιότητες και τις κομματικές εξαρτήσεις τόσο με την επιλογή της Ν.Δ όσο και με τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ πριν καταλήξει σε αυτόνομη κάθοδο ενώ στη συνέχεια ακολούθησε αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ Αρναουτάκη και Δανέλλη για τα όσα μεσολάβησαν από τις εθνικές εκλογές και μετά μέχρι να διαμορφωθούν οι υποψηφιότητες που σήμερα διεκδικούν την Περιφέρεια Κρήτης.

 

Βασικά σημεία debate

Βασικά σημεία της συζήτησης και των τοποθετήσεων των υποψηφίων Περιφερειαρχών είναι τα ακόλουθα: 

–    Συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η αντιπλημμυρική θωράκιση της Κρήτης όμως διαφώνησαν ως προς τον τρόπο που κάθε υποψήφιος προτείνει
–    Αποκαλύφθηκε ότι ο νέος ΒΟΑΚ και το νέο αεροδρόμιο δεν έχουν αντιπλημμυρικά έργα ως συνοδά και προβλεπόμενα
–    Συμφώνησαν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διεκδικήσει πόρους από το Κεντρικό Κράτος
–    Εξέφρασαν διαφωνία στο γεγονός ότι τα Υπουργεία Υποδομών και ΥΠΑΑΤ σε ένα βράδυ πήραν την αρμοδιότητα των εγγειοβελτιωτικών έργων άνω των 2,2 εκατ. Ευρώ από τις Περιφέρειες
–    Τάχθηκαν όλοι υπέρ της δημιουργίας ενός μέσου σταθερής τροχιάς όπως το τρένο για την Κρήτη
–    Όλοι τάχθηκαν υπέρ των διεκδικήσεων των Δήμων και των προσφυγών στο ΣτΕ για την αλλαγή των μελετών του ΒΟΑΚ και την προώθηση των υπογειοποιήσεων στο αστικό τμήμα που διχοτομεί το Ηράκλειο και επιπλέον ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι όχι μόνο αν εκλεγεί θα σταθεί αρωγός στις διεκδικήσεις του Δήμου αλλά δεν απέκλεισε μάλλον το αντίθετο με σιγουριά είπε ότι το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και η νέα Περιφερειακή Αρχή ενδεχομένως να προσφύγει και η ίδια στο ΣτΕ για τον ΒΟΑΚ όπως έχει κάνει το Ηράκλειο, το Μαλεβίζι και η Επισκοπή Ρεθύμνου. 

Οι ειδήσεις από τους υποψηφίους

Για την αντιπλημμυρική προστασία ο Σπύρος Δανέλλης πρότεινε ενιαία μελέτη για την Κρήτη και ο Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για 29 ρεύματα και ποτάμια που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση καθαρισμού και οριοθέτησης ενώ ως προτεραιότητα έθεσε το ζήτημα της οριοθέτησης του Γιόφυρου Ποταμού και της κατασκευής του φράγματος Δαφνών. Σε ό,τι αφορά στα φράγματα είπε ότι η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει κονδύλια για την εκτροπή του Πλατύ Ποταμού και τη Φανερωμένη αλλά το Υπουργείο Υποδομών καθυστερεί να υπογράψει ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για να εγκατασταθεί ανάδοχος στο φράγμα της Πλακιώτισσας. 

Ο Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι το επόμενο μεγάλο θέμα για το νησί εκτός από την κλιματική αλλαγή και τα αντιπλημμυρικά έργα θα είναι η Υγεία. Ο κ. Δανέλλης είπε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να πιάσουν τόπο και να υπάρξει Περιφερειακός Σχεδιασμός και ενιαία μελέτη διαχείρισης υδάτων και φραγμάτων και μια άλλη μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα σε επίπεδο Περιφέρειας.

Ο Αλέκος Μαρινάκης και ο Νίκος Ζαμπουλάκης είπαν για το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για αντιπλημμυρικά έργα ούτε αντισεισμική θωράκιση των σχολείων στην Κρήτη και αναφέρθηκαν εκτενώς σε πολιτικές που ευνοούν το κεφάλαιο και τους καπιταλιστές λέγοντας ότι ο ΒΟΑΚ κατασκευάζεται για να εξυπηρετεί τα ξενοδοχεία, το νέο αεροδρόμιο καταστρέφει την περιοχή και πως με φόντο τον νέο ΒΟΑΚ αποδυναμώνονται με σχέδιο της κυβέρνησης όλα τα νοσοκομεία του νησιού ώστε στο τέλος να λειτουργούν μόνο το ΠΑΓΝΗ και το Νοσοκομείο Χανίων και ιδιωτικά κέντρα. 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button