Διεθνής επικαιρότητα

ΟΗΕ: Το Αζερμπαϊτζάν υπόσχεται να μεταχειριστεί τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως «ίσους πολίτες»

Το Αζερμπαϊτζάν υποσχέθηκε το Σάββατο από το βήμα του ΟΗΕ να μεταχειριστεί τους Αρμένιους που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως “ίσους πολίτες”.

“Θέλω να επαναλάβω ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι αποφασισμένο να ενσωματώσει εκ νέου τους Αρμένιους κατοίκους της περιοχής του Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν ως ίσους πολίτες”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Το Σύνταγμα, η εθνική νομοθεσία του Αζερμπαϊτζάν και οι διεθνείς δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αποτελούν μια σταθερή βάση γι αυτόν τον στόχο”, πρόσθεσε.

Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επιχείρηση στις αρχές της εβδομάδας σε αυτή την αποσχισθείσα περιοχή που κατοικείται ως επί το πλείστον από Αρμένιους, και κατήγαγε νίκη αστραπή.

Οι Αρμένιοι αυτονομιστές συμφώνησαν την Παρασκευή να παραδώσουν τα όπλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ορεινός αυτός θύλακας, ο οποίος αποφασίστηκε από τη σοβιετική εξουσία το 1921 να ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, έγινε κατά το παρελθόν το πεδίο δύο πολέμων μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας: ο ένας από το 1988 έως το 1994 (30.000 νεκροί) και ο άλλος το φθινόπωρο του 2020 (6.500 νεκροί).

“Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να αποκαταστήσουν σχέσεις καλής γειτονίας και να συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά”, δήλωσε ο Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button