Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Στην εκδήλωση του Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Στην εκδήλωση «21ος αιώνας. Ο αιώνας της ίσης εκπροσώπησης των γυναικών. Προκλήσεις και εμπόδια» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, συμμετείχε ως ομιλήτρια στο πάνελ, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, συνοδευόμενη από τη Δημοτική Σύμβουλο και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μαρία Βάθη.

Στο πάνελ συμμετείχαν γυναίκες που κατέχουν θέσεις ευθύνης σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Στην πρώτη ερώτηση, που αφορούσε τυχόν στερεότυπα που αντιμετώπισε ως Δήμαρχος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, «Οι γυναίκες πιο αυστηρά και κρινόμαστε ως γυναίκες, ως σύζυγοι και ως επαγγελματίες. Όταν μια γυναίκα ζητά την εμπιστοσύνη των πολιτών και ιδιαίτερα σε θέση ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να τα καταφέρει σε όλους τους τομείς και δεν κρίνεται μόνο για τις διοικητικές της ικανότητες και την αποτελεσματικότητά της.».

Στη δεύτερη ερώτηση, που αφορούσε τις δράσεις και όσα κάνει για την επίτευξη της ισότητας, αναφέρθηκε στη σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, στην υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ισότητας των Φύλων, καθώς και σε δράσεις του Δήμου που προάγουν την ισότητα. «Εμείς, δια του παραδείγματος, πρέπει να αποβάλλουμε τα στερεότυπα, να μην χρησιμοποιούμε ως άλλοθι πολλές φορές το γυναικείο φύλο, να το αφήσουμε εκτός από την συμπεριφορά μας και την επαφή μας με τους ανθρώπους. Η διοίκηση απαιτεί φαντασία, σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα, ενσυναίσθηση και κυρίως αυτό που λέμε διοικητικές ικανότητες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το φύλο.», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η τρίτη ερώτηση αφορούσε τι θα έκανε διαφορετικό αν ήταν άντρας, με την Δήμαρχο να απαντά ότι θα έκανε ακριβώς τα ίδια πράγματα που έχει κάνει μέχρι σήμερα. «Δεν ξέρω βέβαια αν θα τα είχα καταφέρει στο βαθμό που τα κατάφερα. Γιατί καμιά φορά το να είσαι γυναίκα και να καλείσαι να πετύχεις κάπου, είναι πρόκληση και μα δίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι με βοήθησε το ότι είμαι γυναίκα. Αν ήμουν βέβαια άντρας θα είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο και σίγουρα θα είχα κάποιες διευκολύνσεις.».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα και η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ζέφη Δημαδάμα, η οποία συντόνιζε τη συζήτηση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button