Διεθνής επικαιρότητα

Λαμπεντούζα: Πάνω από 7000 χιλιάδες αφίξεις μεταναστών μέσα σε 24 ώρες

Δραματικές ώρες βιώνει η Λαμπεντούζα, με τις βάρκες των μεταναστών να καταφθάνουν κατά δεκάδες, ασφυκτικά γεμάτες, από τα παράλια της Τυνησίας. Μόνο την Τρίτη, 12/09 οι αφίξεις κατέγραψαν ρεκόρ φτάνοντας τις 110 με συνολικό αριθμό 5.112 ατόμων, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασαν σχεδόν 1.000 άτομα με 23 λέμβους.

Όπως δείχνουν τα βίντεο Ιταλικών ΜΜΕ, εκατοντάδες είναι οι μετανάστες που βρίσκονται εν αναμονή στην προβλήτα του λιμανιού του Ιταλικού νησιού.Συνολικά, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν φτάσει περίπου 120 πλοία, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει πως «δεν είναι τυχαία η αύξηση των αφίξεων στην Λαμπεντούζα… Η εμπορία ανθρώπων είναι στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος, πρόκειται για κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και για μια “πράξη πολέμου” κατά της Ιταλίας».

Σύμφωνα με τις αρχές, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης του νησιού συνωστίζονται περίπου 2.800 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν η χωρητικότητα του είναι μόλις 400. Άλλοι 300 έχουν μεταφερθεί σε άλλα σημεία του νησιού.

Από την αρχή του έτους, έχουν καταφθάσει στο νησί της Σικελίας 118.500 πλεούμενα με μετανάστες – σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών – αριθμός σχεδόν διπλάσιος από εκείνον της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (64.529).

Όλοι οι μετανάστες πρόκειται να μεταφερθούν το επόμενο διάστημα στη Σικελία, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Λαμπεντούζα και να δημιουργηθεί χώρος για μελλοντικές αφίξεις. «Η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική», τόνισε ο περιφερειάρχης Φιλίπο Ρομάνο.

«Είναι πιθανό να ξεπεράσουμε τις 120 αφίξεις καθημερινά, το νησί δεν μπορεί να αντέξει τέτοιους αριθμούς», είπε ο δήμαρχος Φιλίπο Μανίνο στα ιταλικά media.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία εξελέγη πέρυσι δεσμευόμενη πως θα καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση, δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τα παράλια της Αφρικής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση Rai η Μελόνι τόνισε: «Το θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι δευτερεύουσας σημασίας, τους τελευταίους μήνες ήταν ελάχιστες. Το πρόβλημα είναι να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, αλλά ακόμη δεν βλέπω να φτάνουν συγκεκριμένες απαντήσεις».

Η Μελόνι επιβεβαίωσε ότι «πριν από λίγο καιρό η Ιταλία πληροφόρησε τους εταίρους της ότι δεν μπορεί να πάρει αυτόματα πίσω όσους ζήτησαν άσυλο σε άλλες χώρες και, αρχικά, είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από την Ιταλία. Τα hotspot μας είναι γεμάτα και η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του προς τα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης, ο γραμματέας της Λέγκα και Ιταλός υπουργός Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, αναφέρθηκε στην αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων που καταγράφεται στην Κάτω Ιταλία: «Αν οι αφίξεις μεταναστών συνεχιστούν με αυτό τον ρυθμό, η Ιταλία θα καταρρεύσει».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button