ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Μακελειό στη Μόσχα: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: «Τρέξαμε στα παιδιά, πέσαμε κάτω και στήσαμε “φράγματα”» – Το χρονικό του τρόμου (vid)

Πέντε ένοπλοι ντυμένοι με στολές παραλλαγής άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον ανθρώπων σε συναυλιακό χώρο στο Crocus City κοντά στη Μόσχα, σε μια από τις χειρότερες επιθέσεις στη Ρωσία εδώ και χρόνια – Εκατοντάδες οι νεκροί και παγκόσμιο σοκ από την επίθεση

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η επίθεση στον συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, όπου μέλη του ISIS πραγματοποίησαν επίθεση αφήνοντας πίσω τους πάνω από 130 νεκρούς και 200 τραυματίες, με τις μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί την ίδια στιγμή να συγκλονίζουν. 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο BBC μια γυναίκα, ήταν με την 11χρονη κόρη της και αγόραζαν παγωτό σε ένα καφέ κοντά στην είσοδο όταν άκουσαν τον θόρυβο και κάποιος φώναξε να πέσουν στο πάτωμα.

«Τρέξαμε στα παιδιά, πέσαμε κάτω και αρχίσαμε να στήνουμε “φράγματα” από τραπέζια και καρέκλες, και αρκετοί τραυματίες ήρθαν τρέχοντας κοντά μας», είπε η γυναίκα.

Μέσα στο θέατρο, η συναυλία επρόκειτο να ξεκινήσει σε λίγα λεπτά και κάποιοι νόμισαν ότι ο θόρυβος μπορεί να ήταν μέρος της παράστασης.

Σκηνές πανικού κατά την επίθεση στη Μόσχα

Αρχικά αυτό που άκουσα ήταν κάποιο είδος ατελείωτης έκρηξης κροτίδων

Οι επιζώντες έκαναν λόγο για πανικό μέσα στο κτίριο καθώς άνθρωποι προσπαθούσαν να διαφύγουν. Η Σόφικο Κβιρικασβίλι νόμιζε ότι αυτό που άκουσε αρχικά ήταν «κάποιο είδος ατελείωτης έκρηξης κροτίδων -γύρισα στην αίθουσα μια φορά και μετά ξανά. Την τρίτη φορά, συνειδητοποίησα ότι όλοι στην αίθουσα είχαν αρχίσει να τρέχουν μακριά προς όλες τις κατευθύνσεις».

Φωτογραφία ΑΡ

Ένας φωτογράφος, ο Ντέιβ Πρίμοφ, είπε ότι υπήρξε μια δυνατή έκρηξη και μια σκηνή πανικού. Κάποιοι στο θέατρο προσπάθησαν να ξαπλώσουν ανάμεσα στα καθίσματα, αλλά με αρκετούς ένοπλους να ανοίγουν πυρ στους πάγκους, αυτό προσέφερε ελάχιστη προστασία.

Όσοι από το κοινό μπορούσαν, κατευθύνθηκαν προς τη σκηνή. Άλλοι προσπάθησαν να βρουν ψηλότερες εξόδους, ωστόσο κάποιες από τις πόρτες ήταν κλειδωμένες.

Μακελειό στη Μόσχα: Νόμιζαν ότι είναι πυροτεχνήματα

Η Μαργαρίτα Μπούνοβα μόλις είχε πιάσει γυαλιά όπερας για την παράσταση όταν άκουσε αυτό που νόμιζε ότι ήταν πυροτεχνήματα, που στη συνέχεια μετατράπηκαν σε γρήγορες εκρήξεις που η ίδια και ο σύζυγός της αναγνώρισαν ως πυροβολισμούς. «Κάποιος είπε τρέξτε κάτω και ήταν απόλυτο σκοτάδι… μπορούσαμε να ακούσουμε ριπές πυροβολισμών πίσω μας μέχρι να βγούμε έξω», είπε.

Ένας άνδρας είδε την επίθεση να εκτυλίσσεται από ένα θεωρείο: «Έριξαν μερικές βόμβες μολότοφ, όλα άρχισαν να καίγονται». Είτε επρόκειτο για βόμβες μολότοφ είτε για άλλο εμπρηστικό μηχανισμό, οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα.

Μέρος της οροφής κατέρρευσε και η φωτιά επεκτάθηκε στο μπροστινό μέρος του κτιρίου, καταστρέφοντας τους δύο τελευταίους ορόφους.

Πολλοί από αυτούς που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα διέφυγαν από το φουαγιέ.

Mosxa epithesei ISIS
Φωτογραφία ΑΡ

Τι γνωρίζουμε για την επίθεση στη Μόσχα

Ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα χθες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 143 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς δεκάδες στη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία από την ομηρία στο σχολείο του Μπεσλάν το 2004.

Οι τέσσερις άνδρες, οπλισμένοι με αυτόματα πυροβόλα όπλα Kalashnikov, έφθασαν στο Crocus City Hall περίπου στις 19.40 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας σε ένα μίνιβαν.

Οι άνδρες περπάτησαν ήρεμα προς τους ανιχνευτές μετάλλων στο Crocus City Hall, πυροβολώντας εξ επαφής με τα αυτόματα όπλα τους τρομοκρατημένους πολίτες που έπεσαν ουρλιάζοντας στο έδαφος υπό βροχή σφαιρών.

Τα ρωσικά ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν πληροφορίες γύρω στις 20.15 τοπική ώρα για την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών στο Κρανσνογκόρσκ, στα βορειοδυτικά περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας.

Οι υπηρεσίες διάσωσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ανέφεραν πως οι δράστες «άνοιξαν πυρ εναντίον των μελών της ασφάλειας στην είσοδο της αίθουσας συναυλιών», προτού «αρχίσουν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους».

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti, άτομα με στολές παραλλαγής εισέβαλαν στην αίθουσα προτού ανοίξουν πυρ και εκτοξεύσουν «μία χειροβομβίδα ή μία εμπρηστική βόμβα, που προκάλεσε μια πυρκαγιά».

«Ο κόσμος που βρισκόταν στην αίθουσα έπεσε στο πάτωμα για να προστατευτεί από τα πυρά, για περίπου 15-20 λεπτά, αφότου άρχισαν να βγαίνουν τρέχοντας πανικόβλητοι», ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι Ρώσοι ερευνητές περιέγραψαν πώς οι άνδρες άρχισαν να βάζουν φωτιά στο κτίριο. Ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως έριξαν ενός είδους εύφλεκτο υγρό στα καθίσματα και τις κουρτίνες προτού βάλουν φωτιά.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που έφθασε στο σημείο λίγες ώρες μετά την επίθεση είδε τον μαύρο καπνό και τις φλόγες να υψώνονται πάνω από τη στέγη της αίθουσας συναυλιών, η οποία μπορεί να υποδεχθεί έως και 6000 ανθρώπους. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ένα τμήμα της στέγης κατέρρευσε. Η πυρκαγιά στη συνέχεια τέθηκε υπό έλεγχο.

Ο απολογισμός

Η ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ο απολογισμός των νεκρών ανήλθε σε 133 όμως η Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, μια δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και επικεφαλής του Russia Today έκανε λόγο για 143 νεκρούς.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές 145 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Η περιφέρεια της Μόσχας έκανε γνωστό πως 121 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Νωρίτερα, είχε αναφέρει πως 60 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων, οι πυροσβέστες κατάφεραν να απομακρύνουν περίπου 100 άτομα που βρίσκονται στο υπόγειο της αίθουσας συναυλιών. Επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι αρχές επέτρεψαν επίσης να «σωθούν άνθρωποι που είχαν καταφύγει στη στέγη του κτιρίου με τη βοήθεια εξοπλισμών ανέλκυσης».

Ανάληψη ευθύνης

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με ανάρτηση του προπαγανδιστικού μέσου της Amaq στο Telegram, τέσσερις ώρες περίπου μετά την έναρξη των πυροβολισμών.

«Η επίθεση διαπράχθηκε στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ», πρόσθεσε το Amaq σε μια ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών που επιβεβαίωναν τον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους για την ανάληψη ευθύνης για την πολύνεκρη επίθεση, όπως είπαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι χθες.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης, μια κίνηση που λένε πως οδήγησε την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα να εκδώσει προειδοποίηση στους Αμερικανούς.

Πριν από δύο εβδομάδες η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία προειδοποίησε πως «εξτρεμιστές» είχαν επικείμενα σχέδια για μια επίθεση στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματός του προς τον ρωσικό λαό ότι οι τέσσερις άνδρες που διέπραξαν την επίθεση κοντά στη Μόσχα κατευθύνονταν προς την Ουκρανία, όταν συνελήφθησαν και ήλπιζαν πως θα διέσχιζαν τα σύνορα.

«Προσπάθησαν να κρυφτούν και μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, είχε προετοιμαστεί ένα «παράθυρο» για εκείνους από την ουκρανική πλευρά για να διασχίσουν τα σύνορα», τόνισε ο Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας Αντρίι Γιούσοφ είπε στο Ρόιτερς: «Η Ουκρανία φυσικά δεν εμπλέκεται σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση».

Οι δράστες

Η Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε πως συνέλαβε 11 ανθρώπους, μεταξύ αυτών τέσσερις άνδρες που διέπραξαν την επίθεση. Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι άνδρες διέφυγαν από το σημείο της επίθεσης με ένα λευκό όχημα και ότι συνελήφθησαν στην περιοχή Μπριάνσκ, σε απόσταση 340 χιλιομέτρων από τη Μόσχα.

Ορισμένοι από τους συλληφθέντες εμφανίζονται να ανακρίνονται στην άκρη του δρόμου σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα ρωσικά ΜΜΕ και δίκτυα στο Telegram με στενή σχέση με το Κρεμλίνο.

«Πυροβόλησα ανθρώπους», λέει ένας από τους υπόπτους μιλώντας ρωσικά με έντονη προφορά, με τα χέρια δεμένα και τα μαλλιά του να τραβάει ένας ανακριτής, έχοντας μια μαύρη μπότα κάτω από το πηγούνι του. Είπε πως γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1998 και ότι το όνομά του είναι Σαμσούντιν Φαρίντουν.

Όταν τον ρωτάνε γιατί, εκείνος απαντάει: «Για τα χρήματα». Υποστηρίζει ότι του υποσχέθηκαν μισό εκατομμύριο ρούβλια (λίγο πάνω από 5000 δολάρια) στο Telegram, όπου άκουγε έναν ιεροκήρυκα.

Ο άνδρας ερωτάται εάν ήταν στην Τουρκία την 4η Μαρτίου και εκείνος απαντά καταφατικά. Τους είπαν που βρίσκονταν καταστήματα με όπλα και αγόρασε όπλα από εκεί, υποστήριξε.

Ένας από τους υπόπτους εμφανίζεται να μιλάει με τη βοήθεια διερμηνέα από το Τατζικιστάν. Ένας άλλος εμφανίζεται να μεταφέρεται από ένα δάσος, με το προσωπό του καλυμμένο με αίμα, όπως φαίνεται από ένα τραύμα στο αυτί.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, απάντησε πως ονομάζεται Ρατζάμπ Αλιζάντεχ. Δυσκολεύτηκε να δώσει την ημερομηνία γέννησής του στα ρώσικα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button