Διεθνής επικαιρότητα

Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Γαλλίας η Ελιζαμπέτ Μπορν

Την παραίτησή της στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν υπέβαλε η πρωθυπουργός της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως μετά από 20 μήνες ο Γάλλος Πρόεδρος αποφάσισε να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό. 

Ο «αέρας» για τον Γάλλο Πρόεδρο 200 ημέρες πριν από το ορόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι σημαντικότερος από την ουσία των όσων η Ελιζαμπέτ Μπορν προσέφερε στο Μέγαρο των Ιλισίων.

Στο στόχαστρο για τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το μεταναστευτικό

Η Ελιζαμπέτ Μπορν υπήρξε μία από τις όχι δημοφιλέστερες Πρωθυπουργούς της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Μέσα σε 20 μήνες ταυτίστηκε με δύο πολύ «βαριά» νομοσχέδια και με διαδοχικές σημαντικές ήττες για την Κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου στην Εθνοσυνέλευση.

Το πρώτο, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ήρθε για να αυξήσει για ακόμη μία φορά τα όρια συνταξιοδότησης στην Γαλλία και έφερε εκτός από μαζικές ειρηνικές (στην πλειοψηφία τους) διαδηλώσεις και αρκετές εξόχως βίαιες ειδικά στα προάστια της Γαλλικής Πρωτεύουσας.

Το δεύτερο εσχάτως αφορά το νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό και αυτό ίσως να κοστίζει την θέση της Πρωθυπουργού σε μία πολιτικό με σπουδαίο έργο, εκτός του χώρους της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έγινε νόμος του Κράτους με την Κυβέρνηση Μακρόν να λαμβάνει υποστήριξη για πρώτη φορά από την ακροδεξιά η οποία θα ήταν σχεδόν φαιδρό να μην στηρίξει κάποιες από τις πιο «δικές» της θέσεις για την μετανάστευση και τον έλεγχο των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Γαλλία.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν φεύγει από την Πρωθυπουργία έχοντας κάνει ό,τι της ζητήθηκε και ίσως πολύ περισσότερα καθώς δεν κρύφτηκε πίσω από το μέγεθος του Μεγάρου των Ιλισίων.

Γκαμπριέλ Ατάλ: Ο επικρατέστερος «αντικαταστάτης»

Πιθανότατα την θέση της θα πάρει ο κατά πολύ νεαρότερος ηλικιακά αλλά και εμπειρικά Γκαμπριέλ Ατάλ ο οποίος μέχρι πρότινος εκτελούσε χρέη υπουργού παιδείας και ο οποίος φαίνεται να μοιράζεται το ίδιο «όραμα» με τον Μακρόν ειδικά για το άμεσο μέλλον. Ο Ατάλ είναι ένας από τους πλέον φιλόδοξους πολιτικούς της γενιάς του και σε πολλά η πορεία του θυμίζει τις απαρχές του Γάλλου Προέδρου.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ (Ludovic Marin, Pool via AP)

Για τον ίδιο τον Μακρόν έχει έρθει η ώρα της αντίστροφης μέτρησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της πόλης του Φωτός. Ενδεικτικό της κατάστασης αλλά και των σκέψεων του Γάλλου Προέδρου και το σημερινό βίντεο με γάντια του μποξ στο οποίο διατυμπάνιζε πως σε 200 ημέρες η Ολυμπιάδα θα βρίσκεται στο Παρίσι… Μερικές μόλις ώρες αργότερα ανακοίνωνε σε συνάντηση που κράτησε – δεν κράτησε μία ώρα στην Πρωθυπουργό του πως πρέπει να φύγει. Για τον Γάλλο Πρόεδρο έχει έρθει η ώρα να αυξήσει την αίγλη της δικής του εικόνας μέσα από την πιο λαμπερή εικόνα της Πρωτεύουσάς του.

Η αλλαγή στον «αέρα» είναι σήμερα για τον Μακρόν πολύ σημαντικότερη υπόθεση από την ουσιαστική μάχη για την ανάσχεση της ακροδεξιάς που σε κάθε δημοσκόπηση δείχνει να κερδίζει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button