Δ/Σ ΕλλάδαΔυτική ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Η «Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά» στηρίζει το «Ανυπότακτο Αγρίνιο»

Την στήριξή της στον συνδυασμό «Ανυπότακτο Αγρίνιο», με υποψήφιο Δήμαρχο τον Στέλιο Μερμίγκη για τον Δήμο Αγρινίου ανακοίνωσε η «Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά».

Παράλληλα έκανε γνωστή τη στήριξή της στην «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Βασίλη Χατζηλάμπρου, Περιφερειακό Σύμβουλο, πρώην Βουλευτή.

Αναλυτικά:

Για τους συνδυασμούς που στηρίζει στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται σε δύσκολες για το λαό συνθήκες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί εντατικά την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου αντιλαϊκού προγράμματός της με αποκορύφωμα την ψήφιση του νέου αντεργατικού νόμου.

Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες οδηγούν σε πρωτοφανή κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πήρε μέτρα αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, πλημμυρών και ακραίων φυσικών φαινόμενων. Αδιαφορεί για την εντεινόμενη ακρίβεια κυρίως στα τρόφιμα, καύσιμα και ενοίκια, που οδηγεί σε επέκταση της φτώχιας.

Ταυτόχρονα, υπάρχει έλλειψη μαχητικής και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης αριστερής, ριζοσπαστικής, εναλλακτικής κατεύθυνσης, αλλά και μίας στοιχειώδους «αντιπολίτευσης» στα πλαίσια του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος. Ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογή νέου προέδρου του επισφραγίζει την συστημική μετάλλαξή του.

Η αυτοδιοίκηση δέχτηκε μεγάλα πλήγματα από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ: δραστικό περιορισμό των οικονομικών πόρων της, εκχώρηση κοινωνικών υπηρεσιών της σε ιδιωτικά συμφέροντα, αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα Συμβούλια και μεταφορά τους σε κλειστές επιτροπές χωρίς λαϊκό έλεγχο, θεσμοθέτηση αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος με τους Περιφερειάρχες και Δήμαρχους απόλυτους κυρίαρχους με 43% των ψήφων, που θα τους αρκεί για να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο, και ορίου 3% για εκπροσώπηση ενός συνδυασμού στα Συμβούλια, με στόχο τον αποκλεισμό κάθε εναλλακτικής, κινηματικής, αριστερής φωνής από τα Συμβούλια. Η τωρινή κυβέρνηση Μητσοτάκη με νέο νομοσχέδιο καταργεί εκατοντάδες ΝΠΔΔ των Δήμων και κάνει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης πιο συγκεντρωτική και αντιδημοκρατική.

Οι αγωνιστικές αυτοδιοικητικές κινήσεις και τα μέλη της ΛΑΕ ΑΑ που συμμετείχαν σε αυτές, ενεργοποιήθηκαν στους αγώνες των κατοίκων για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, των πάρκων, του πρασίνου, των περιαστικών δασών και των δημόσιων – ελεύθερων από ιδιωτική εκμετάλλευση – χώρων. Για διαχείριση των απορριμμάτων με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, της δασοπροστασίας, την προώθηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Για αντιμετώπιση της ακρίβειας, αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της δημόσιας εκπαίδευσης, την πρόσβαση όλων σε δημόσια κοινωνικά αγαθά. Για υπεράσπιση της δημοκρατίας, ενάντια στον αυταρχισμό, καταστολή, φασισμό, ρατσισμό. Για καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και διακρίσεων, στήριξη των ΑμεΑ. Με προτεραιότητες την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, τη συγκρότηση ευρύτερων λαϊκών συσπειρώσεων, την κοινή δράση με άλλες αγωνιστικές αυτοδιοικητικές και κινηματικές δυνάμεις.

Η ΛΑΕ ΑΑ έγκαιρα πήρε πρωτοβουλίες, ώστε λόγω του μετεκλογικού αρνητικού πολιτικού συσχετισμού με μεγάλη άνοδο των συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων, της συντελούμενης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής καταστροφής και των πολλαπλών δυσκολιών που έθεσε ο νέος νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να επιτευχθεί συνεργασία των δυνάμεων της αγωνιστικής αριστεράς, συλλογικοτήτων, κινήσεων πολιτών, πρωτοβουλιών κατοίκων και ανένταχτων αγωνιστών/στριών, χωρίς αποκλεισμούς. Για να ξεπεραστεί το αντιδημοκρατικό όριο του 3%, ώστε να εκφράζονται στα συμβούλια οι κοινωνικοί αγώνες και οι διεκδικήσεις τους.

Το ΜΕΡΑ25, συλλογικότητες της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, αγωνιστικές συλλογικότητες και κινήματα, ανταποκρίθηκαν στο ενωτικό προσκλητήριό μας. Το ΚΚΕ και, δευτερευόντως, δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με εξαιρέσεις, που δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα) αρνήθηκαν.

Η ΛΑΕ ΑΑ συμμετέχει, μεταξύ άλλων, με μέλη και φίλους της και στηρίζει τις ενωτικές, αγωνιστικές, ριζοσπαστικές αυτοδιοικητικές κινήσεις:

Περιφέρειες:

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ, με υποψήφια Περιφερειάρχη την Περιφερειακή Σύμβουλο Μαριάνα Τσίχλη

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στην Κεντρική Μακεδονία, με υποψήφια Περιφερειάρχη την Περιφερειακή Σύμβουλο, πρωην Αντιπρόεδρο της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Βασίλη Χατζηλάμπρου, Περιφερειακό Σύμβουλο, πρώην Βουλευτή.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιάννη Μιχαλόπουλο.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ στα Ιόνια, με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον πρωην Αντιδήμαρχο Κέρκυρας Γιώργο Ραιδεστινό.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία, με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Περιφερειακό Σύμβουλο Στέφανο Πράσσο.

Δήμοι:

Αγία Παρασκευή: Φυσάει Κόντρα (Πάνος Αντωνίου).

Αγρίνιο: Ανυπότακτο Αγρίνιο (Στέλιος Μερμίγκης).

Αιγάλεω: Ρήγμα στα Δυτικά (Παντελής Βαϊνάς).

Αίγιο: ΜΠΡΟΣΤΑ (Γιώργος Κουβαράς).

Άρτα: Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή (Βάσω Αμπελογιάννη).

Βάρη-Βούλα–Βουλιαγμένη: Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών (Ματόπουλος Αθανάσιος).

Βριλήσσια: Δράση για μία άλλη πόλη (Γιάννης Τσούτσιας).

Βύρωνας: ΑΡΠΑ – ΡΕΚ – Συνεργαζόμενες/οι, Αγωνιστική Εκλογική Συμπόρευση στο Βύρωνα  (Σταύρος Τζιορτζιώτης).

Γαλάτσι: Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών (Γερμάνος Μελισσουργός).

Ελευσίνα: τον ανεξάρτητο συνδυασμό Κοινωνία Δημοτών (Χρήστος Χρηστάκης).

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Δημοτική Συνεργασία (Γιώργος Κοκκίνης).

Ζωγράφου: Ανυπότακτη Πόλη (Χρήστος Τουλιάτος).

Ηράκλειο Αττικής: Κόκκινη Ρωγμή, αγώνας-ρήξη-ανατροπή στο Ηράκλειο (Γιώργος Ράγκος).

Θεσσαλονίκη: Η Πόλη Ανάποδα (Μαρία Κέκη).

Καλλιθέα: Μια Πόλη στο Δρόμο (Χρήστος Ιωαννίδης).

Κορυδαλλός: Ανυπότακτος Κορυδαλλός (Γιώργος Σταματονικολός).

Λουτράκι: Επιλογή Ευθύνης – Ώρα για Δράση (Κωστής Ζερβός).

Μαρούσι: Συμμαχία για την Ανατροπή (Κατερίνα Ψάλτη).

Μεταμόρφωση: Συμμαχία Πολιτών (Βασίλης Καραβάκος).

Νεάπολη – Συκεές: Η Πόλη Αλλιώς (Γιάννης Λαθήρας).

Παπάγος – Χολαργός: Δίκτυο Πολιτών (Περικλής Ζήκας).

Πετρούπολη: Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση (Νίκος Σακούτης).

Περιστέρι: Αριστερή Κίνηση Περιστερίου – εκλογική συνεργασία με Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου και ανένταχτους αγωνιστές/αγωνίστριες (Ελένη Βαφειάδου).

Χαλάνδρι: Χαλάνδρι Ενάντια (Σωτήρης Λαπιέρης).

Η ενίσχυση αυτών των αγωνιστικών συνδυασμών μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά και στην ανασυγκρότηση της ενωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που είναι αναγκαία, ιδιαίτερα, στις σημερινές συνθήκες ολοκλήρωσης της συστημικής μετάλλαξής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στους υπόλοιπους Δήμους και Περιφέρειες, που δεν επιτεύχθηκε η αναγκαία συνεργασία αγωνιστικών ριζοσπαστικών δυνάμεων, τα μέλη και οι φίλοι της ΛΑΕ ΑΑ θα κρίνουν τι θα ψηφίσουν με βάση αγωνιστικά, αυτοδιοικητικά και πολιτικά κριτήρια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button