ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Χανιά: Υπό φρούρηση η παλιά Μεραρχία Κρητών στο Λόφο Καστέλι

Τα κτίρια, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου, έχουν μισθωθεί στην εταιρία Belvedere, η οποία σχεδιάζει τουριστική επένδυση, ωστόσο είχαν επανακαταληφθεί τα τελευταία χρόνια από τη συλλογικότητα Ρόζα Νέρα

Αστυνομικές δυνάμεις φρουρούν από σήμερα τα κτίρια της 5ης Μεραρχίας Κρητών στο λόφο Καστέλι, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις από συλλογικότητες και φορείς που δηλώνουν αλληλέγγυοι στην κατάληψη.

Τα κτίρια, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου, έχουν μισθωθεί στην εταιρία Belvedere, η οποία σχεδιάζει τουριστική επένδυση, ωστόσο είχαν επανακαταληφθεί τα τελευταία χρόνια από τη συλλογικότητα Ρόζα Νέρα.

Η εκκένωση της κατάληψης το πρωί της Δευτέρας, με μια αιφνιδιαστική επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων των Χανίων, οδήγησε σε συνολικά οκτώ συλλήψεις, από τις οποίες οι μισές ήταν αλλοδαπών. Οι επτά αφέθηκαν χθες ελεύθεροι και μόνο ένας Σύρος εξακολουθεί να κρατείται επειδή δεν διαθέτει άδεια παραμονής.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης – παράβαση που σχετίζεται με την κατάληψη ξένης περιουσίας – όπως και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί ναρκωτικών.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2020 όταν μετά από 16 χρόνια κατάληψης από τη Ρόζα Νέρα τα κτίρια της παλιάς Μεραρχίας Κρητών εκκενώθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις. Αργότερα, το 2021, έγινε επανακατάληψη και μέχρι το πρωί της Δευτέρας η μισθώτρια εταιρία παρέμενε αποκλεισμένη από τα κτίρια. Με απόφαση της η Σύγκλητος του εκπαιδευτικού ιδρύματος από το ίδιο έτος, όταν και ο χώρος καταλήφθηκε ξανά, ζητούσε «τον τερματισμό της παράνομης κατάληψης και την απόδοση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους που είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης». Επιπλέον δήλωνε ότι θα χρησιμοποιούσε κάθε νόμιμο μέσο «για την προάσπιση της περιουσίας του ιδρύματος, την αποφυγή της καταστροφής του ιστορικού κτιρίου και την αποτροπή πρόκλησης τραυματισμού ατόμων που παρευρίσκονται στον υπό κατάληψη χώρο από ενδεχόμενη κατάρρευση».

«Η νέα κατάληψη του ιστορικού κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου προσβάλλει κάθε έννοια και θεσμό νομιμότητας και δημοκρατικής διακυβέρνησης, παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα του μοναδικού ιδιοκτήτη, αγνοεί τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας σχετικά με την ανάδειξη και προστασία του κτιρίου και θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παρευρισκομένων εντός του χώρου σε περίπτωση καταστροφής ή κατάρρευσης» υπογράμμιζε τρία χρόνια πριν η Σύγκλητος σε σχετικό ψήφισμα.

Ειδικά για το ζήτημα της επικινδυνότητας είχε τονίσει ότι σε περίπτωση σεισμού ή άλλων φυσικών καταστροφών, αλλά και όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και ταχείας αποκατάστασης, οι συνέπειες για το κτίριο της Μεραρχίας είναι απρόβλεπτες και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες. Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι «η αδυναμία συντήρησης λόγω μη πρόσβασης του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά τη διάρκεια της πολυετούς κατάληψης, καθώς και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο κτίριο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν επιφέρει βλάβες και αλλοίωση στην όψη του, αλλά και δημιουργία ρωγμών, αποκολλήσεις επιχρισμάτων και άλλες καταστροφές, όπως έχει επισημάνει τόσο η παλαιότερη (2017), όσο και η νεότερη (2020), έκθεση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων».

Το ιστορικό της πρώτης εκκένωσης της κατάληψης

Τον Σεπτέμβριο του 2020 περίπου ένα χρόνο μετά το τελεσίγραφο του τότε Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για εκκένωση όλων των υπό κατάληψη κτηρίων, δόθηκε τέλος στην κατάληψη της Ρόζα Νέρα που κρατούσε δεκαέξι ολόκληρα χρόνια. Σε μια καλά οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν αστυνομικές δυνάμεις από όλες τις υπηρεσίες των Χανίων και με τη συνδρομή δυνάμεων από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, τα ξημερώματα της 5ης του μηνός, έγινε η εκκένωση του κτηρίου της παλιάς Μεραρχίας Κρητών.

Ακολούθησε μια θερμή περίοδος για τα Χανιά με καθημερινές κινητοποιήσεις συλλογικοτήτων που υπερασπίζονταν την κατάληψη και τάσσονταν ενάντια στην τουριστική αξιοποίηση του λόφου Καστέλι. Ο δε λόφος παρέμενε για καιρό, υπό αστυνομική φύλαξη.

Η ανακατάληψη έγινε χωρίς επεισόδια περίπου ένα χρόνο μετά. Λίγες ημέρες πριν, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων είχε ζητήσει την αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη του λόφου Καστέλι σημειώνοντας μάλιστα ότι επρόκειτο για ιδιωτική περιουσία. Πληροφορίες ανέφεραν ότι και οι ίδιοι οι επενδυτές είχαν ζητήσει το ίδιο.

Ο ασκός του Αιόλου όμως άνοιξε από τον  Μάρτιο του 2014 όταν η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισε να προχωρήσει στην παραχώρηση του κτιρίου της Rosa Nera στην Εταιρία Αξιοποίησης Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία υπέγραψε σύμβαση με ιδιώτη για την αξιοποίηση του ως ξενοδοχειακή μονάδα, απόφαση που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διχάζει την κοινωνία των Χανίων.

Δείτε το βίντεο: 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button