Διεθνής επικαιρότητα

Τουλάχιστον 130 πρόωρα μωρά στη Γάζα κινδυνεύουν λόγω έλλειψης προμηθειών και καυσίμων

«Σοβαρό κίνδυνο» διατρέχουν τουλάχιστον 130 μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω της έλλειψης καυσίμων για τις γεννήτριες σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι «130 πρόωρα μωρά στη Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω της επιμονής της ισραηλινής κατοχής να αποτρέψει την παράδοση των καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία γεννητριών νοσοκομείων».

Την ίδια ώρα, χιλιάδες έγκυες γυναίκες στη Λωρίδα της Γάζας που αναμένεται να γεννήσουν αυτόν τον μήνα βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο επειδή δεν μπορούν να φτάσουν σε ιατρική μονάδα για να γεννήσουν.

Ο Guillemette Thomas, ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα παλαιστινιακά εδάφη, είπε ότι γυναίκες έχουν ήδη γεννήσει σε σχολεία της UNRWA που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια που φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους ανθρώπους.

«Αυτές οι γυναίκες βρίσκονται σε κίνδυνο και τα μωρά βρίσκονται σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι μια πραγματικά κρίσιμη κατάσταση», είπε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν 50.000 έγκυες γυναίκες στη Γάζα. Περίπου 5.500 από αυτές πρόκειται να γεννήσουν τον επόμενο μήνα, δηλαδή 166 γεννήσεις την ημέρα, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η Γάζα βιώνει μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση εν μέσω της τρέχουσας ένοπλης σύρραξης με το Ισραήλ, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το νερό, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται.

Η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος έχει δυσχεράνει τη χρήση ιατρικού εξοπλισμού από τα νοσοκομεία και έχει εμποδίσει τη θεραπεία ασθενών και τραυματιών.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Avichay Adraee είχε ανακοινώσει σε δήλωση ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Γάζα.

«Εάν τα καύσιμα δεν παραδοθούν επειγόντως στα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, θα αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τους τραυματίες και τους ασθενείς», είχε προειδοποιήσει προηγουμένως το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έφτασε στους 4.741 και των τραυματιών στους 15.898 από τις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, από τους 4.741 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν το 40% ήταν παιδιά.

Επίσης, από τους 15.898 Παλαιστίνιους τραυματίες, το 70% είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ασράφ Αλ-Κούντρα δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στοίχισαν τη ζωή σε 266 Παλαιστίνιους κατά το τελευταίο 24ωρο, μεταξύ αυτών και 117 παιδιών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button